Search

Ασφάλεια Ρυμούλκας

Σε αυτό το άρθρο

Μέχρι πρόσφατα, η ασφάλεια της ρυμούλκας συμπεριλαμβανόταν στην ασφάλεια του αυτοκινήτου που την έλκυε. Ωστόσο, με την υπουργική απόφαση 113794/2023, πλέον οι ρυμούλκες πρέπει να έχουν δική τους άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες, καθώς και δική τους ασφάλεια. Αυτή η αλλαγή στη νομοθεσία έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που οι ιδιοκτήτες οχημάτων που ρυμουλκούνται, αντιμετωπίζουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τη σημασία της ασφάλισης ρυμουλκών και τις συνέπειες που προκύπτουν από αυτή τη νομοθετική αλλαγή.

Τι είναι η ρυμούλκα

Οι ρυμούλκες είναι ειδικές κατασκευές που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά άλλων αντικειμένων. Το πίσω μέρος της ρυμούλκας συνδέεται με το αυτοκίνητο μέσω ειδικού μηχανισμού, επιτρέποντας την ασφαλή μεταφορά φορτίων. Η λειτουργία τους είναι ουσιαστική για τη μεταφορά αντικειμένων, παρέχοντας ένα αποτελεσματικό και ασφαλές μέσο μεταφοράς.

Ενδεικτικά ρυμουλκούμενα οχήματα:

  • Τρέιλερ
  • Μπαγκαζιέρες
  • Τροχόσπιτα
  • Ορισμένα γεωργικά μηχανήματα
  • Κάθε είδους ελκούμενα σε όλες τις κατηγορίες Ο (Όμικρον)

Τι περιλαμβάνει η ασφάλεια ρυμούλκας

Η βασική κάλυψη στην ασφάλεια ρυμούλκας είναι η αστική ευθύνη, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ασφάλισης για τους ιδιοκτήτες οχημάτων. Αυτό σημαίνει ότι η ασφαλιστική εταιρία καλύπτει τις οικονομικές απαιτήσεις που ενδέχεται να προκύψουν, εάν η ρυμούλκα προκαλέσει ζημιές σε τρίτα πρόσωπα ή περιουσίες κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας της. Η αστική ευθύνη καλύπτει τα έξοδα για την αποκατάσταση των ζημιών που μπορεί να προκληθούν σε άλλα οχήματα, κτίρια ή άλλη περιουσία, καθώς και τυχόν ιατρικά έξοδα ή αποζημιώσεις για τραυματισμούς προσώπων που μπορεί να προκληθούν λόγω ατυχήματος που συνδέεται με τη χρήση της ρυμούλκας.

Πώς ασφαλίζεται η ρυμούλκα

Παρόλο που η ρυμούλκα μπορεί να ασφαλιστεί μεμονωμένα, είναι προτιμότερο να ασφαλιστεί μαζί με το όχημα που την έλκει, στην ίδια ασφαλιστική εταιρεία. Έτσι, σε περίπτωση ατυχήματος, η διαδικασία διεκπεραίωσης της αποζημίωσης θα είναι πιο απλή και αποτελεσματική. Μία εταιρεία θα αναλάβει να καλύψει όλες τις ζημιές και να επικοινωνήσει με τις άλλες εμπλεκόμενες εταιρείες για τη διασαφήνιση της ευθύνης, διευκολύνοντας τη διαδικασία και εξασφαλίζοντας την ομαλή επίλυση των αξιώσεων χωρίς προβλήματα. Παρ΄όλα αυτά ο ασφαλισμένος έχει το δικαίωμα να ασφαλίσει ξεχωριστά τα δύο οχήματα αν αυτό τον εξυπηρετεί.

Οδική βοήθεια ρυμούλκας

Η οδική βοήθεια ρυμούλκας αποτελεί προαιρετική κάλυψη που παρέχει την απαραίτητη βοήθεια σε περίπτωση που η ρυμούλκα δεν μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι λόγω ατυχήματος ή βλάβης, όπως για παράδειγμα βλάβη στα ελαστικά.

Είναι σημαντικό να έχει ο ασφαλισμένος υπόψη του τα ακόλουθα:

  • Σε περίπτωση που απαιτείται η μεταφορά της ρυμούλκας, είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί πρώτα το φορτίο από αυτήν. Αυτό έχει ως στόχο την αποφυγή περαιτέρω ζημιάς στο όχημα και τη διευκόλυνση της μεταφοράς της.
  • Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η οδική βοήθεια ρυμούλκας αφορά μόνο την περίπτωση βλάβης της ίδιας της ρυμούλκας. Αν το όχημα που την έλκει υποστεί βλάβη, αλλά η ρυμούλκα δεν έχει καμία βλάβη, τότε η οδική βοήθεια δεν καλύπτει τη μεταφορά της. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για τη μεταφορά της ρυμούλκας.

Επικοινώνησε μαζί μας και θα σε βοηθήσουμε να βρεις την κατάλληλη ασφάλεια για τη ρυμούλκα σου

Πώς διαμορφώνεται η τιμή στην ασφάλεια ρυμούλκας

Η τιμή για την ασφάλιση της ρυμούλκας εξαρτάται συνήθως από διάφορους παράγοντες, με τους βασικότερους να είναι το βάρος της και ο αριθμός των τροχών της. Καθώς οι ρυμούλκες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ως προς αυτά τα χαρακτηριστικά, η τιμή της ασφάλισης μπορεί να ποικίλει ανάλογα. Γενικά, η ασφάλιση ρυμούλκας μπορεί να ξεκινάει από 25 ευρώ το χρόνο για τις βασικές καλύψεις. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να βρούμε μαζί την ασφαλιστική λύση που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, η ασφάλιση της ρυμούλκας αναδεικνύεται ως ένας σημαντικός παράγοντας για την προστασία του οχήματος και της ασφάλειας στους δρόμους. Η νέα νομοθεσία, η οποία απαιτεί την ξεχωριστή ασφάλιση ρυμουλκών, ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες ασφάλειας στον τομέα των οχημάτων και διασφαλίζει την προστασία των οδηγών και των επιβατών.

Επίσης, η επιλογή της συμπερίληψης της ρυμούλκας μαζί με το αυτοκίνητο στην ίδια ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να συμβάλει στην ομαλή διαχείριση των αποζημιώσεων και την αποφυγή περαιτέρω δυσκολιών σε περίπτωση ατυχήματος.

Με τη συνειδητή επιλογή ασφάλισης και την τήρηση κανόνων οδικής ασφάλειας, μπορούμε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη και ασφαλή κυκλοφορία στους δρόμους.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

Scroll to Top

Επικοινώνησε μαζί μας

Ψάχνεις την καλύτερη ασφαλιστική λύση; Άστο πάνω μας! Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σου!

Ζήτησε να σε καλέσουμε

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου και ένας εκπρόσωπος της εταιρίας μας θα επικοινωνήσει μαζί σου.