Search

Ασφάλιση Μεταφορών – Πλήρης Οδηγός

ασφάλιση μεταφορών

Σε αυτό το άρθρο

Η ασφάλιση μεταφορών αποτελεί κρίσιμο κομμάτι της διαδικασίας μεταφοράς εμπορευμάτων για επιχειρήσεις και ιδιώτες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απώλειας ή ζημιάς των πολύτιμων αγαθών τους. Σε αυτό τον πλήρη οδηγό, θα εξετάσουμε όλες τις πτυχές της ασφάλισης μεταφορών, από το τι είναι μέχρι το πώς μπορείτε να ασφαλίσετε τα εμπορεύματά σας.

Τι είναι η ασφάλιση μεταφορών

Η ασφάλιση μεταφορών αναφέρεται σε ένα είδος ασφάλισης που προστατεύει τα αγαθά κατά τη μεταφορά τους από ένα μέρος σε ένα άλλο. Μπορεί να καλύπτει διάφορες μορφές μεταφοράς όπως οδικές, θαλάσσιες, αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές.

Ο σκοπός της ασφάλισης μεταφορών είναι να προστατεύσει από οικονομικές απώλειες που μπορεί να προκύψουν από ατυχήματα, κλοπές, ζημιές ή απώλειες κατά τη διάρκεια της μεταφοράς αγαθών.

Σε ποιους απευθύνεται η ασφάλιση μεταφορών

Η ασφάλιση μεταφορών απευθύνεται σε διάφορους φορείς και οντότητες που συμμετέχουν στις μεταφορές αγαθών από ένα μέρος σε ένα άλλο. Οι κύριες ομάδες ή ενδιαφερόμενοι που μπορούν να επωφεληθούν από την ασφάλιση μεταφορών περιλαμβάνουν:

  1. Εμπόρους και Επιχειρήσεις: Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εισαγωγή ή εξαγωγή προϊόντων χρειάζονται ασφάλιση μεταφορών για να προστατεύσουν τα εμπορεύματά κατά τη μεταφορά τους.
  2. Μεταφορικές Εταιρείες: Οι εταιρείες μεταφορών που εκτελούν οδικές, θαλάσσιες, αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, ασφαλίζουν τα αγαθά που μεταφέρονται.
  3. Καταναλωτές και Αποδέκτες: Όσοι αγοράζουν προϊόντα ή παραλαμβάνουν αποστολές μπορεί να επωφεληθούν από την ασφάλιση μεταφορών που παρέχει προστασία στα αγαθά που λαμβάνουν.

Κάθε μία από αυτές τις ομάδες μπορεί να έχει διαφορετικές ανάγκες όσον αφορά την ασφάλιση μεταφορών, και οι καλύψεις ασφάλισης προσαρμόζονται συνήθως ανάλογα.

Έχετε ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλιση Μεταφορών; Έχουμε τις απαντήσεις!

Αντικείμενα που ασφαλίζονται

Σε ένα τέτοιο συμβόλαιο ασφάλισης μπορούν να ασφαλιστούν διάφορα είδη αγαθών ή προϊόντα που μεταφέρονται από ένα μέρος σε ένα άλλο. Κάποια από αυτά τα αντικείμενα μπορεί να είναι ευπάθη ή να αντιμετωπίζουν διάφορους κινδύνους κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους. Ανάλογα με τον τύπο της ασφάλισης, τα αντικείμενα που συνήθως ασφαλίζονται μπορεί να περιλαμβάνουν πολύτιμα αγαθά, εμπορεύματα και προϊόντα, όπως μηχανήματα, εξοπλισμός, προϊόντα κατανάλωσης, ανταλλακτικά, ηλεκτρονικές συσκευές, τρόφιμα, ρούχα, κοσμήματα, και άλλα. Η ασφάλιση μεταφορών εξασφαλίζει αυτά τα αντικείμενα κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους από πιθανούς κινδύνους όπως ζημιά, καταστροφή ή απώλεια.

Πώς μεταφέρονται τα εμπορεύματα

Τα εμπορεύματα μπορούν να μεταφερθούν με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τον τύπο των εμπορευμάτων, την απόσταση, την ταχύτητα και τις ανάγκες της μεταφοράς. Οι τρόποι μεταφοράς εμπορευμάτων περιλαμβάνουν:

  1. Οδική Μεταφορά: Η μεταφορά εμπορευμάτων μέσω οδικών δικτύων χρησιμοποιώντας φορτηγά, βαν, οχήματα διανομής και άλλα οχήματα. Είναι ένας συνήθης τρόπος μεταφοράς για μικρές και μεσαίες αποστολές.
  2. Θαλάσσια Μεταφορά: Η μεταφορά εμπορευμάτων μέσω θαλάσσης με πλοία είναι ιδανική για μακρινές αποστάσεις και τη μεταφορά μεγάλου όγκου εμπορευμάτων.
  3. Αεροπορική Μεταφορά: Η μεταφορά εμπορευμάτων μέσω αεροσκαφών είναι γρήγορη και κατάλληλη για ευαίσθητα εμπορεύματα ή αποστολές που απαιτούν άμεση παράδοση.
  4. Σιδηροδρομική Μεταφορά: Η μεταφορά εμπορευμάτων μέσω σιδηροδρομικών γραμμών αποτελεί αποτελεσματική επιλογή για μεγάλες αποστάσεις και μεγάλους όγκους εμπορευμάτων.
  5. Συνδυαστική Μεταφορά: Η χρήση πολλαπλών μέσων μεταφοράς (όπως οδική, θαλάσσια, αεροπορική, σιδηροδρομική) για να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις και να επιτύχουν τη βέλτιστη απόδοση κόστους και χρόνου.

Incoterms: Ποιος έχει την ευθύνη

Η έννοια της ευθύνης στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές αναφέρεται στους διεθνής εμπορικούς όρους (Incoterms), οι οποίοι καθορίζουν τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες του πωλητή και του αγοραστή κατά τη μεταφορά αγαθών από τον πωλητή στον αγοραστή. Παρακάτω θα αναλύσουμε την ευθύνη που φέρει κάθε μέρος σύμφωνα με τους βασικούς όρους των Incoterms.

Incoterms γενικών μεταφορών

Στον όρο EXW, ο πωλητής έχει την υποχρέωση να διαθέσει τα αγαθά στο συγκεκριμένο σημείο που ορίζεται (συνήθως οι εγκαταστάσεις του πωλητή). Από τη στιγμή που τα αγαθά είναι έτοιμα για παράδοση στο συγκεκριμένο σημείο, η ευθύνη για τη μεταφορά, τους κινδύνους και τα έξοδα περνάνε στον αγοραστή.

Ο αγοραστής είναι υπεύθυνος για την οργάνωση και την πληρωμή όλων των δαπανών που σχετίζονται με τη μεταφορά των αγαθών από το σημείο παράδοσης προς τον τελικό προορισμό. Επιπλέον, ο αγοραστής φέρει την ευθύνη για τις τελωνειακές διαδικασίες και τα έγγραφα που απαιτούνται για την εισαγωγή ή εξαγωγή των αγαθών.

Συνοπτικά, στο EXW, ο πωλητής παρέχει τα αγαθά στο σημείο παράδοσης του, αλλά όλες οι επιπλέον ευθύνες, όπως η μεταφορά, η ασφάλιση, οι τελωνειακές διαδικασίες και τα έξοδα, ανατίθενται στον αγοραστή.

 
 

Στον όρο FCA, ο πωλητής εκπληρώνει την υποχρέωσή του για παράδοση των αγαθών στο σημείο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών. Αυτό το σημείο μπορεί να είναι οι εγκαταστάσεις του πωλητή, μια αποθήκη, ή ένας άλλος χώρος.

Όταν τα αγαθά παραδοθούν στο σημείο παράδοσης που έχει οριστεί, η ευθύνη για τη μεταφορά και τους κινδύνους περνάει στον αγοραστή. Ο πωλητής αναλαμβάνει να εκτελωνίσει τα εμπορεύματα κατά την εξαγωγή.  Ο αγοραστής είναι υπεύθυνος για την οργάνωση και την πληρωμή των δαπανών σχετικά με τη μεταφορά των αγαθών από το σημείο παράδοσης προς τον τελικό προορισμό, καθώς και για τις τελωνειακές διαδικασίες και τα έγγραφα που απαιτούνται για την εισαγωγή των αγαθών.

O όρος CPT, προβλέπει ότι ο πωλητής είναι υπεύθυνος για την παράδοση των αγαθών στον μεταφορέα στο σημείο αφετηρίας που ορίζεται στη συμφωνία.

Ως προς το CPT, η ευθύνη του πωλητή σταματάει μετά την παράδοση των αγαθών στον μεταφορέα στο σημείο αφετηρίας. Από αυτή τη στιγμή και μετά, οι ευθύνες και οι κίνδυνοι περνούν στον αγοραστή.  Ο πωλητής αναλαμβάνει να εκτελωνίσει τα εμπορεύματα κατά την εξαγωγή και αναλαμβάνει τα έξοδα αποστολής.   Ο αγοραστής είναι υπεύθυνος για την οργάνωση και την καθοδήγηση της μεταφοράς, καθώς και για την κάλυψη των εξόδων των τελωνειακών δασμών κατά την εισαγωγή των αγαθών.

 

O όρος CIP, όπως και ο CPT, προβλέπει ότι ο πωλητής είναι υπεύθυνος για την παράδοση των αγαθών στον μεταφορέα στο σημείο αφετηρίας που ορίζεται στη συμφωνία.

Ως προς το CIP, η ευθύνη του πωλητή σταματάει μετά την παράδοση των αγαθών στον μεταφορέα στο σημείο αφετηρίας. Από αυτή τη στιγμή και μετά, οι ευθύνες και οι κίνδυνοι περνούν στον αγοραστή. Ο πωλητής αναλαμβάνει να εκτελωνίσει τα εμπορεύματα κατά την εξαγωγή και αναλαμβάνει τα έξοδα αποστολής. Ο αγοραστής είναι υπεύθυνος για την οργάνωση και την καθοδήγηση της μεταφοράς, καθώς και για την κάλυψη των εξόδων των τελωνειακών δασμών κατά την εισαγωγή των αγαθών.

Επιπλέον, ο πωλητής αναλαμβάνει την ασφάλιση των προϊόντων. Είναι υποχρεωμένος να ασφαλίσει τη μεταφορά για βασικές καλύψεις. Αν ο αγοραστής επιθυμεί ολοκληρωμένη κάλυψη θα πρέπει να τη διευθετήσει ο ίδιος.

 

Στον όρο DAP, ο πωλητής έχει την ευθύνη να οργανώσει και να πληρώσει τα έξοδα για τη μεταφορά των αγαθών από το σημείο αποστολής (συνήθως οι εγκαταστάσεις του πωλητή) προς ένα συγκεκριμένο προορισμό που έχει συμφωνηθεί με τον αγοραστή. Αυτό περιλαμβάνει την οργάνωση της μεταφοράς και την πληρωμή των σχετικών δαπανών μέχρι το σημείο προορισμού.

Μόλις τα αγαθά φτάσουν στον συγκεκριμένο προορισμό, η ευθύνη του πωλητή για τη μεταφορά και τους κινδύνους λήγει. Από αυτή τη στιγμή, ο αγοραστής αναλαμβάνει την ευθύνη για την εκφόρτωση των αγαθών και την είσοδό τους στον τελικό προορισμό, καθώς και τα σχετιζόμενα έξοδα και δαπάνες μεταφοράς μετά την άφιξη τους στο σημείο προορισμού.

Στον όρο DPU, ο πωλητής έχει την ευθύνη να οργανώσει και να πληρώσει τα έξοδα για τη μεταφορά των αγαθών από το σημείο αποστολής (συνήθως οι εγκαταστάσεις του πωλητή) προς ένα συγκεκριμένο προορισμό που έχει συμφωνηθεί με τον αγοραστή. Αυτό περιλαμβάνει την οργάνωση της μεταφοράς και την πληρωμή των σχετικών δαπανών μέχρι το σημείο προορισμού.

Μόλις τα αγαθά φτάσουν στον συγκεκριμένο προορισμό, ο πωλητής ευθύνεται για την εκφόρτωση των αγαθών από το μεταφορικό μέσο στο σημείο προορισμού. Από αυτή τη στιγμή, ο αγοραστής αναλαμβάνει την ευθύνη για την είσοδο και την αποθήκευση των αγαθών στον τελικό προορισμό, καθώς και τα σχετιζόμενα έξοδα και δαπάνες μετά την άφιξή τους.

Στον όρο DDP, ο πωλητής έχει την ευθύνη να οργανώσει και να πληρώσει τα έξοδα για τη μεταφορά των αγαθών από το σημείο αποστολής (συνήθως οι εγκαταστάσεις του πωλητή) προς ένα συγκεκριμένο προορισμό που έχει συμφωνηθεί με τον αγοραστή. Αυτό περιλαμβάνει την οργάνωση της μεταφοράς και την πληρωμή των σχετικών δαπανών μέχρι το σημείο προορισμού.

Σημαντικό στοιχείο του DDP είναι ότι ο πωλητής φέρει όλα τα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των τελωνειακών δαπανών και των φόρων εξαγωγής και εισαγωγής, για την παράδοση των αγαθών στον τελικό προορισμό.

Μόλις τα αγαθά φτάσουν στον συγκεκριμένο προορισμό και παραδοθούν στον αγοραστή, η ευθύνη του πωλητή για τη μεταφορά και τους κινδύνους λήγει. Ο αγοραστής δεν έχει να πληρώσει κανένα έξοδο ή τελωνειακό τέλος για την εισαγωγή των αγαθών στη χώρα προορισμού, καθώς όλες οι δαπάνες και οι φορολογικές υποχρεώσεις έχουν καλυφθεί από τον πωλητή.

Ο αγοραστής αναλαμβάνει την εκφόρτωση των προϊόντων. 

Incoterms Θαλάσσιων μεταφορών

Στον όρο FAS, ο πωλητής έχει την ευθύνη να παραδώσει τα αγαθά δίπλα στο πλοίο που έχει οριστεί για τη μεταφορά τους. Αυτό σημαίνει ότι ο πωλητής φέρει την ευθύνη για τη μεταφορά των αγαθών στο λιμάνι φόρτωσης και την παράδοσή τους δίπλα στο πλοίο που θα τα μεταφέρει.

Αφότου τα αγαθά τοποθετηθούν δίπλα στο πλοίο, η ευθύνη για τη μεταφορά και τους κινδύνους μεταφέρεται στον αγοραστή. Από αυτή τη στιγμή, ο αγοραστής αναλαμβάνει την ευθύνη για τη φόρτωση και τη συνέχιση της μεταφοράς, τις δαπάνες και τους κινδύνους που προκύπτουν κατά τη μεταφορά των αγαθών από το λιμάνι φόρτωσης προς τον τελικό προορισμό.

 

Στον όρο FOB, ο πωλητής έχει την ευθύνη να παραδώσει τα αγαθά στο πλοίο που έχει οριστεί για τη μεταφορά τους στο λιμάνι φόρτωσης. Αυτό σημαίνει ότι ο πωλητής είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά των αγαθών στο λιμάνι φόρτωσης και την τοποθέτησή τους στο πλοίο που θα τα μεταφέρει.

Μόλις τα αγαθά φορτωθούν στο πλοίο, η ευθύνη και οι κίνδυνοι μεταφέρονται στον αγοραστή. Από αυτή τη στιγμή, ο αγοραστής αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συνέχιση της μεταφοράς, τις δαπάνες και τους κινδύνους που προκύπτουν κατά τη μεταφορά των αγαθών από το λιμάνι φόρτωσης προς τον τελικό προορισμό.

Ο πωλητής αναλαμβάνει τα έξοδα εκτελωνισμού κατά την εξαγωγή και ο αγοραστής καλύπτει τα έξοδα κατά την εισαγωγή.

Στον όρο CFR, ο πωλητής καλύπτει τα έξοδα μεταφοράς μέχρι τον προορισμό, αναλαμβάνοντας κίνδυνο έως τη φόρτωση στο πλοίο. Αφού παραδοθεί στο πλοίο, ο κίνδυνος μεταφέρεται στον αγοραστή.

Τα έξοδα εξαγωγής τα αναλαμβάνει ο πωλητής και ο αγοραστείς επωμίζεται τα έξοδα εισαγωγής. 

 

Στον όρο CIF, ο πωλητής είναι υπεύθυνος για το κόστος, την ασφάλιση και τη ναύλωση των αγαθών που μεταφέρονται από τον πωλητή στον αγοραστή, κυρίως μέσω θαλάσσιας μεταφοράς.

Σύμφωνα με το CIF, ο πωλητής αναλαμβάνει το κόστος της μεταφοράς των αγαθών στον προορισμό. Αυτό περιλαμβάνει το κόστος της ναύλωσης για τη μεταφορά τους μέσω πλοίου. Επίσης, ο πωλητής παρέχει ασφάλιση για τα αγαθά κατά τη μεταφορά τους, καλύπτοντας τυχόν κινδύνους όπως απώλεια ή ζημία. Είναι υποχρεωμένος να ασφαλίσει τη μεταφορά για βασικές καλύψεις. Αν ο αγοραστής επιθυμεί ολοκληρωμένη κάλυψη θα πρέπει να τη διευθετήσει ο ίδιος.

Αφού τα αγαθά φτάσουν στον προορισμό, ο πωλητής έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, μεταβιβάζοντας το κόστος, την ασφάλεια και τη ναύλωση στον αγοραστή. Από αυτή τη στιγμή, ο αγοραστής φέρει την ευθύνη για τα αγαθά και τους κινδύνους που σχετίζονται με την επόμενη μεταφορά τους από το λιμάνι προορισμού στον τελικό προορισμό τους.

Ρήτρες ασφάλισης

Οι διεθνείς ρήτρες στην ασφάλιση μεταφορών αποτελούν σημαντικό κομμάτι του διεθνούς εμπορίου και της διαχείρισης κινδύνων που σχετίζονται με αυτό. Από το 1923, το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (International Chamber of Commerce – ICC) δημιούργησε τους κανόνες και τις διεθνείς ρήτρες που αφορούν στις ασφαλίσεις μεταφορών. Αυτές οι ρήτρες αποτελούν το πλαίσιο που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις των ασφαλίσεων που σχετίζονται με τις διεθνείς μεταφορές αγαθών.

Ρήτρα Α

Η ρήτρα A, γνωστή και ως Institute Cargo Clause (A), προσφέρει την πλέον εκτεταμένη και ολοκληρωμένη κάλυψη για το φορτίο και αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο προστασίας σε σύγκριση με τις ρήτρες B και C.

Βασικά χαρακτηριστικά και σημεία της ρήτρας A περιλαμβάνουν:

  1. Ευρεία Κάλυψη: Η ρήτρα A παρέχει κάλυψη κατά παντός κινδύνου. Καλύπτονται δηλαδή όλοι οι κινδύνοι με εξαίρεση περιστατικά που ρητά αναφέρονται στο ασφαλιστήριο.
  2. Υψηλότερο Επίπεδο Κάλυψης: Αυτή η ρήτρα παρέχει συνήθως το υψηλότερο επίπεδο κάλυψης σε σύγκριση με τις άλλες δύο ρήτρες και είναι κατάλληλη για ασφάλιση φορτίων που είναι εξαιρετικά πολύτιμα ή ευαίσθητα.
  3. Ολοκληρωμένη Προστασία: Αν και η ρήτρα A προσφέρει ευρεία κάλυψη, υπάρχουν ακόμη ορισμένες εξαιρέσεις και περιορισμοί που ορίζονται στο κείμενο της σύμβασης.

Συνολικά, η ρήτρα A αποτελεί μια ισχυρή επιλογή για την ασφάλιση φορτίων που απαιτούν υψηλότερο επίπεδο προστασίας και κάλυψης από ένα ευρύ φάσμα κινδύνων κατά τη μεταφορά τους.

Ρήτρα B

Η ρήτρα B, ή αλλιώς Institute Cargo Clause (B), αν και προσφέρει ένα υψηλό επίπεδο κάλυψης, παρέχει λιγότερο εκτεταμένη προστασία σε σύγκριση με τη ρήτρα A, ενώ είναι πιο εκτεταμένη από την ρήτρα C.

Τα κύρια χαρακτηριστικά και σημεία της ρήτρας B περιλαμβάνουν:

  1. Εκτενής Κάλυψη Κινδύνων: Η ρήτρα B προσφέρει ευρεία κάλυψη για πολλούς κινδύνους, περιλαμβανομένων των πιθανών ζημιών που προκύπτουν από πυρκαγιά, εκρήξεις, σύγκρουση πλοίου, πλημμύρες, σεισμό ή απόρριψη εμπορευμάτων στη θάλλασα.
  2. Κάλυψη Βασικών Κινδύνων: Παρέχει βασική κάλυψη για κοινούς κινδύνους που είναι πιθανόν να αντιμετωπιστούν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς αγαθών, ενώ μπορεί να εξαιρέσει ορισμένους ιδιαίτερα επικίνδυνους ή σύνθετους κινδύνους.
  3. Ορισμένοι Περιορισμοί: Παρά την εκτενή κάλυψη, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που η ρήτρα B μπορεί να θέτει περιορισμούς ή εξαιρέσεις ανάλογα με το κείμενο της ασφαλιστικής σύμβασης.

Η ρήτρα B αποτελεί μια ισχυρή επιλογή για την ασφάλιση φορτίων που αναζητούν ευρεία κάλυψη αλλά με ορισμένους περιορισμούς ή εξαιρέσεις σε σχέση με την πλήρη κάλυψη που προσφέρει η ρήτρα A.

Ρήτρα C

Η ρήτρα C, ή Institute Cargo Clause (C), προσφέρει το πιο περιορισμένο επίπεδο κάλυψης σε σύγκριση με τις ρήτρες A και B.

Τα κύρια χαρακτηριστικά και τα σημεία που διακρίνουν τη ρήτρα C περιλαμβάνουν:

  1. Βασική Κάλυψη Κινδύνων: Η ρήτρα C παρέχει βασική κάλυψη για ορισμένους βασικούς κινδύνους, όπως πυρκαγιά, έκρηξη, σύγκρουση πλοίου, πλημμύρες και άλλα παρόμοια γεγονότα που μπορούν να πλήξουν το φορτίο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του.
  2. Περιορισμένη Κάλυψη Κινδύνων: Αυτή η ρήτρα εξαιρεί πολλούς κινδύνους που μπορεί να καλύπτονται από τις ρήτρες A και B. Ενδεικτικά, μπορεί να αποκλείσει ορισμένες μορφές ζημιών λόγω είσοδου υδάτων στο πλοίο.
  3. Βασική Προστασία με Χαμηλότερο Επίπεδο Κάλυψης: Αυτή η ρήτρα παρέχει βασική προστασία σε επιλεγμένους κινδύνους και αντιπροσωπεύει μια πιο οικονομική επιλογή σε σύγκριση με τις ρήτρες A και B.

Η ρήτρα C είναι μια επιλογή για την ασφάλιση φορτίων που επιθυμούν μια βασική κάλυψη για κοινούς κινδύνους κατά τη μεταφορά τους, αλλά με περιορισμένη κάλυψη σε σχέση με τις πιο εκτεταμένες ρήτρες A και B.

Ρήτρες Ασφάλισης Μεταφορών – Συγκριτικός Πίνακας

Βασικές καλύψεις Ρήτρα A Ρήτρα B Ρήτρα C
Κατά Παντός Κινδύνου
Πυρκαγιά - Έκρηξη
Προσάραξη, πρόσκρουση, βύθιση ή ανατροπή του πλοίου ή πλωτού μέσου
Ανατροπή ή εκτροχίαση του χερσαίου μεταφορικού μέσου
Σύγκρουση ή επαφή του πλοίου, πλωτού μέσου ή οχήματος με οποιοδήποτε εξωτερικό αντικείμενο πλην ύδατος
Εκφόρτωση του φορτίου σε λιμάνι κινδύνου
Γενική αβαρία
Απόρριψη των εμπορευμάτων στη θάλασσα
Αρπαγή εμπορευμάτων από κύματα
Σεισμό, ηφαιστιογενή έκρηξη ή κεραυνό
Είσοδο υδάτων στο πλοίο ή στο πλωτό μεταφορικό μέσο, κοντέινερ, ξυλοκιβώτιο ή τόπο αποθήκευσης
Ολική απώλεια δέματος απολεσθέντος στη θάλασσα ή πεσόντος κατά τη φορτοεκφόρτωση
Πειρατεία
Κλοπή

Ασφάλιση μεταφορών – τύποι συμβολαίου

Τα ανοικτά συμβόλαια και τα συμβόλαια ανά μεταφορά είναι δύο διαφορετικοί τύποι συμβολαίων που χρησιμοποιούνται στον τομέα της ασφάλισης μεταφορών. Καθένας από αυτούς έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και χρησιμοποιείται για διαφορετικούς σκοπούς.

ασφάλιση μεταφορών
  1. Ανοικτό Συμβόλαιο: Το ανοικτό συμβόλαιο είναι ένα είδος συμβολαίου ασφάλισης που ισχύει για μια σειρά από μεταφορές αγαθών από έναν συγκεκριμένο φορέα. Σε αντίθεση με το συμβόλαιο ανά μεταφορά, δεσμεύεται χρονικά και δίνει τη δυνατότητα για την ασφάλιση πολλαπλών μεταφορών κατά τη διάρκεια ενός ορισμένου χρονικού διαστήματος. Συνήθως χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου οι μεταφορές είναι συχνές και οι ανάγκες ασφάλισης είναι συνεχείς.
  2. Συμβόλαιο Ανά Μεταφορά: Το συμβόλαιο ανά μεταφορά είναι ένα συμβόλαιο ασφάλισης που καλύπτει μια συγκεκριμένη μεταφορά αγαθών από ένα σημείο αφετηρίας σε ένα σημείο προορισμού. Ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένη μεταφορά και καλύπτει τους κινδύνους κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής. Αυτό το είδος συμβολαίου χρησιμοποιείται για μεμονωμένες μεταφορές ή μεταφορές με συγκεκριμένες απαιτήσεις ασφάλισης.

Κάθε ένα από αυτά τα συμβόλαια έχει τα πλεονεκτήματά του και χρησιμοποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του ασφαλιζόμενου και την συχνότητα των μεταφορών που αναμένεται να ασφαλιστούν.

Πώς παίρνω προσφορά

Για να λάβετε προσφορά ασφάλισης για μεταφορές, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

  1. Αναζήτηση και Έρευνα: Ξεκινήστε αναζητώντας ασφαλιστικές εταιρείες που προσφέρουν ασφάλιση μεταφορών. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κάνουμε την έρευνα εκ μέρους σας.
  2. Αίτηση: Συμπληρώστε αίτηση προς την ασφαλιστική εταιρία αναφέροντας τα στοιχεία της μεταφοράς, όπως στοιχεία εταιρίας, αξία εμπορεύματος, διάρκεια ταξιδιού, τρόπος μεταφοράς κ.α. Πιθανώς να σας ζητηθεί να προσκομήσετε και έγγραφα που αφορούν την μεταφορά, όπως προτιμολόγια κ.α.
  3. Συγκρίνετε Προσφορές: Ζητήστε προσφορές από διάφορες ασφαλιστικές εταιρίες. Αναφέρετε λεπτομερώς τις ανάγκες σας σε ό,τι αφορά την ασφάλιση μεταφορών, όπως τον τύπο των εμπορευμάτων, τη διαδρομή, το ποσό που θέλετε να ασφαλίσετε κ.λπ.
  4. Αξιολόγηση Προσφορών: Όταν λάβετε τις προσφορές, αξιολογήστε τις προσεκτικά. Συγκρίνετε τις τιμές, τους όρους, τις καλύψεις και τις απαλλαγές που προσφέρουν οι διαφορετικές ασφαλιστικές εταιρείες.
  5. Συζήτηση με Ειδικούς: Είναι σημαντικό να συζητήσετε με ειδικούς στον τομέα της ασφάλισης μεταφορών για να κατανοήσετε καλύτερα τις λεπτομέρειες και να λάβετε συμβουλές για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών σας.
  6. Επιλογή Κατάλληλης Προσφοράς: Αφού αξιολογήσετε όλες τις προσφορές και συζητήσετε τις επιλογές σας, επιλέξτε την προσφορά που παρέχει την καλύτερη κάλυψη και τιμή για τις ανάγκες σας.

Είναι σημαντικό να διαβάσετε προσεκτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις κάθε προσφοράς ασφάλισης μεταφορών προτού κάνετε την τελική επιλογή σας. Οι σωστά επιλεγμένες ασφαλιστικές κάλυψεις μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι μεταφορές σας θα είναι καλυμμένες από δυνητικούς κινδύνους και απώλειες.

Έχετε ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλιση Μεταφορών; Έχουμε τις απαντήσεις!

Τι παίζει ρόλο στο κόστος


Το κόστος ασφάλισης μεταφορών μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες. Κάθε ασφαλιστική εταιρεία λαμβάνει υπόψη ποικίλους παράγοντες για να καθορίσει το τελικό κόστος μιας ασφάλισης μεταφορών. Ορισμένοι από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος ασφάλισης είναι:

  1. Τύπος Εμπορευμάτων: Το είδος των εμπορευμάτων που ασφαλίζονται επηρεάζει το κόστος. Ορισμένα είδη εμπορευμάτων μπορεί να έχουν υψηλότερους κινδύνους απώλειας ή ζημίας, και συνεπώς να απαιτούν υψηλότερα ασφάλιστρα.
  2. Διαδρομή και Απόσταση: Η απόσταση της μεταφοράς και η διαδρομή που ακολουθείται επηρεάζει το κόστος. Μεγαλύτερες αποστάσεις ή πιο επικίνδυνες διαδρομές συνεπάγονται και υψηλότερο κόστος ασφάλισης.
  3. Τύπος Κάλυψης: Οι διαφορετικές μορφές κάλυψης και οι ρήτρες που θα επιλεγούν, επηρεάζουν το κόστος ανάλογα με το επίπεδο προστασίας που παρέχουν.
  4. Ιστορικό Κινδύνου: Το ιστορικό κινδύνου του ασφαλισμένου, δηλαδή το ιστορικό των ζημιών ή των απωλειών κατά τη διάρκεια προηγούμενων μεταφορών, μπορεί να επηρεάσει το κόστος της ασφάλισης.
  5. Τρόπος Μεταφοράς: Ο τρόπος μεταφοράς (π.χ. οδικός, θαλάσσιος, αεροπορικός) επηρεάζει το κόστος λόγω των διαφορετικών κινδύνων που συνδέονται με κάθε τρόπο μεταφοράς. Ακόμα θα ανέβει το κόστος αν υπάρχει μεταφόρτωση που θα συνδιάζει δύο ή περισσότερους τρόπους μεταφοράς.
  6. Απαλλαγές Ασφάλισης: Το ύψος της απαλλαγής που επιλέγετε επηρεάζει το κόστος.
  7. Αξία εμπορεύματος: Η αξία των αγαθών που μεταφέρεται είναι ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει το κόστος της ασφάλειας.
  8. Συσκευασία εμπορεύματος: Η ποιότητα και η ασφάλεια της συσκευασίας των εμπορευμάτων επηρεάζει το κόστος της ασφάλισης. Καλύτερα συσκευασμένα φορτία μπορεί να έχουν χαμηλότερο κόστος ασφάλισης επειδή μειώνεται ο κίνδυνος ζημίας κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.

Κάθε περίπτωση ασφάλισης μεταφορών είναι μοναδική και το κόστος της ασφάλισης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με αυτούς τους παράγοντες. Είναι σημαντικό να συζητήσετε τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας με έναν ειδικό στην ασφάλιση μεταφορών προκειμένου να επιλέξετε την καλύτερη κάλυψη για τις μεταφορές σας με βάση τον συγκεκριμένο περίπλοκο συνδυασμό παραγόντων που σας αφορούν.

Ασφάλιση μεταφορών – ζημιά και αποζημίωση

Όταν προκύπτει ζημιά σε μεταφερόμενα αγαθά κατά τη διάρκεια μιας μεταφοράς που έχει ασφαλιστεί, η ασφαλιστική εταιρεία θα εξετάσει το περιστατικό για να ελέγξει εάν η ζημιά καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Η διαδικασία αποζημίωσης που ακολουθείται όταν προκύπτει ζημιά περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:

  1. Αναγγελία Ζημιάς: Αμέσως μετά την εμφάνιση ζημιάς ή απώλειας, πρέπει να αναφέρετε το περιστατικό στην ασφαλιστική εταιρεία σας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή ή απευθείας στην ασφαλιστική εταιρεία.
  2. Εκτίμηση Ζημιάς: Η ασφαλιστική εταιρία θα αναθέσει σε έναν πραγματογνώμονα να εκτιμίσει τη ζημιά.
  3. Υποβολή Δικαιολογητικών: Συνήθως η ασφαλιστική εταιρεία θα ζητήσει διάφορα δικαιολογητικά ή έγγραφα για να επιβεβαιώσει τη ζημιά ή την απώλεια. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν φωτογραφίες, τιμολόγια κλπ.
  4. Αξιολόγηση Ζημίας: Με βάση τα υποβληθέντα δικαιολογητικά και την πραγματογνωμοσύνη, η ασφαλιστική εταιρεία θα αξιολογήσει τη ζημιά και θα καθορίσει εάν αυτή καλύπτεται από την ασφάλιση.
  5. Αποζημίωση: Εάν η ζημιά καλύπτεται, η ασφαλιστική εταιρεία θα αποζημιώσει τον ασφαλισμένο σύμφωνα με τους όρους του ασφαλιστηρίου.

Είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για τους όρους και τις προϋποθέσεις της ασφάλισής σας σχετικά με τη διαδικασία αποζημίωσης και να διατηρείτε όλα τα σχετικά έγγραφα και πληροφορίες σχετικά με τη μεταφορά, για να διευκολυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης της ζημιάς και η αποζημίωση σας σε περίπτωση ανάγκης.

Ασφάλιση Μεταφορών – Συχνές ερωτήσεις

Μπορεί να ακυρωθεί ένα ασφαλιστήριο μεταφορών;

Τα ασφαλιστήρια μεταφορών είναι δεσμευτικά και δεν μπορούν να ακυρωθούν μετά την έναρξη της κάλυψης.

Πότε ξεκινάει η κάλυψη του ασφαλιστηρίου μεταφορών;

Η κάλυψη ξεκινάει από την ημερομηνία έναρξης της μεταφοράς. Προϋπόθεση για την κάλυψη είναι όταν γίνει η σύναψη της ασφάλισης να μην έχουν φορτωθεί ακόμα τα μεταφερόμενα αγαθά. Ιδανικά η ασφάλιση θα πρέπει να γίνει μερικές μέρες νωρίτερα με έναρξη κάλυψης την ημέρα έναρξης της μεταφοράς, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα.

Συμπεράσματα

Η ασφάλιση μεταφορών αποτελεί κρίσιμη πτυχή της διαχείρισης του κινδύνου κατά τη διάρκεια των μεταφορών αγαθών. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους κινδύνους και τις απαιτήσεις της ασφάλισης μεταφορών και να επιλέξετε το κατάλληλο σχέδιο ασφάλισης για τις ανάγκες σας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για πιθανές απορίες, θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

Scroll to Top

Επικοινώνησε μαζί μας

Ψάχνεις την καλύτερη ασφαλιστική λύση; Άστο πάνω μας! Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σου!