Search

Ασφάλιση κατοικίας από φυσικές καταστροφές

ασφάλιση κατοικίας από φυσικές καταστροφές

Σε αυτό το άρθρο

Η ασφάλιση κατοικίας αποτελεί ένα κρίσιμο κομμάτι της οικονομικής προστασίας που παρέχει προστασία από διάφορους πιθανούς κινδύνους όπως φωτιά, κλοπή, φυσικά φαινόμενα και άλλα. Αλλά τι ακριβώς είναι η ασφάλιση κατοικίας και πότε χρειάζεται; Ας εξετάσουμε τη σημασία της ασφάλισης κατοικίας και την ανάγκη της προστασίας μας στην αβεβαιότητα του σύγχρονου κόσμου και συγκεκριμένα την ασφάλιση κατοικίας από φυσικές καταστροφές.

Τι είναι η ασφάλιση κατοικίας

Η ασφάλιση κατοικίας αποτελεί ένα ζωτικό μέσο προστασίας που προσφέρει οικονομική ασφάλεια στους ιδιοκτήτες κατοικιών. Αποσκοπεί στην προστασία του σπιτιού μας, τόσο του κτιρίου όσο και των προσωπικών αντικειμένων μέσα σε αυτό, από διάφορους κινδύνους και απρόβλεπτες περιστάσεις. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να περιλαμβάνουν φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, σεισμούς, καταιγίδες, πυρκαγιές και άλλα αναπάντεχα γεγονότα που μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στην περιουσία μας.

Επιπλέον, η ασφάλιση κατοικίας μπορεί να καλύπτει και ευρύτερα προβλήματα όπως κλοπές, ανθρώπινα λάθη, έκρηξη, και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν στην καθημερινότητά μας. Με την ποικιλία αυτών των καλύψεων, οι ιδιοκτήτες μπορούν να αισθανθούν πιο ασφαλείς και προστατευμένοι από διάφορους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει η κατοικία τους.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι συμφέρον για την περιουσία μας έχουμε μόνο εμείς και κανένας άλλος, όπως για παράδειγμα το κράτος. Εξάλλου, είναι βασική αρχή της ασφάλισης ο συμβαλλόμενος να έχει έννομο συμφέρον στο αντικείμενο που ασφαλίζει, με άλλα λόγια δεν μπορεί κάποιος άλλος να ασφαλίσει το σπίτι μας για λογαριασμό μας. Έτσι, σε περίπτωση καταστροφής, το κράτος δεν έχει υποχρέωση να αποζημιώσει τις απώλειες, κάτι που καθιστά την ασφάλιση κατοικίας ακόμα πιο ζωτική.

Τι περιλαμβάνει η ασφάλιση κατοικίας από φυσικές καταστροφές

Όταν αναφερόμαστε σε φυσικά φαινόμενα, εννοούμε γεγονότα όπως σεισμοί, καταιγίδες, πλημμύρες, καθίζηση εδάφους και άλλες ανεξέλεγκτες φυσικές καταστροφές. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θεωρούν τον σεισμό και την καθίζηση εδάφους ως ξεχωριστές καλύψεις, παρόλο που αυτά αποτελούν φυσικές καταστροφές. Επομένως, η προστασία από φυσικά φαινόμενα αναφέρεται σε ένα πακέτο καλύψεων που συνήθως περιλαμβάνει πλημμύρα, χιόνι, χαλάζι, θύελλα, καταιγίδα κ.α.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειώσουμε ότι ακόμα και αν μια συγκεκριμένη κάλυψη για φυσικά φαινόμενα δεν επηρεάζει άμεσα έναν συγκεκριμένο ιδιοκτήτη (όπως η κάλυψη πλημμύρας για κάποιον που μένει σε ψηλό όροφο), η παρουσία της στο πακέτο καλύψεων δεν επηρεάζει την τιμή. Αφαιρώντας μια κάλυψη, ουσιαστικά εκθέτουμε τον εαυτό μας σε πιθανούς κινδύνους χωρίς να επηρεάζουμε ουσιαστικά το κόστος της ασφάλισης.

Πόσο κοστίζει η κάλυψη από φυσικές καταστροφές

Το κόστος της κάλυψης φυσικών φαινομένων εξαρτάται από το κεφάλαιο που ασφαλίζεται. Ανάλογα δηλαδή, με την αξία του κτιρίου και του περιεχομένου, διαμορφώνονται και τα ασφάλιστρα. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν αυτή την κάλυψη με απαλλαγή. Η απαλλαγή αναφέρεται στο ποσό που πρέπει να καταβάλλει ο ιδιοκτήτης του κτιρίου πριν η ασφαλιστική εταιρεία αποζημιώσει τυχόν ζημιές. Για παράδειγμα, εάν το συμβόλαιο έχει απαλλαγή 300 ευρώ στα φυσικά φαινόμενα και η ζημιά που προκύψει είναι 1000 ευρώ, τότε η αποζημίωση που θα λάβει θα είναι 700 ευρώ.

Επικοινώνησε μαζί μας και θα σε βοηθήσουμε να βρεις την κατάλληλη ασφάλεια για τη Κατοικία σου

Τι πρέπει να κάνω για να αποζημιωθώ

Σε περίπτωση που έχεις ζημιάς από ακραία καιρικά φαινόμενα, ένα βασικό δικαιολογητικό που θα ζητηθεί για την αποζημίωση είναι το δελτίο της Ε.Μ.Υ.. Στο δελτίο αυτό αναφέρονται οι ακριβείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή και τον χρόνο της ζημιάς. Μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ή αν δεν είναι αναρτημένο μπορείτε να το ζητήσετε με μια απλή αίτηση. Αν βέβαια πρόκειται για κάποιο γενικευμένο έντονο καιρικό φαινόμενο, που έχει χτυπήσει πολλές περιοχές, πιθανώς να μην είναι απαραίτητο το δελτίο της Ε.Μ.Υ..

Έπειτα θα ζητηθούν κάποια ακόμα δικαιολογητικά όπως τιμολόγια από τις επισκευές, ταυτότητα και αποδεικτικό ΙΒΑΝ. Σύντομα η ασφαλιστική εταιρία θα πιστώσει τα χρήματα της αποζημίωσης στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Ασφάλιση κατοικίας από φυσικές καταστροφές – Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, η ασφάλιση κατοικίας για φυσικές καταστροφές αποτελεί θεμελιώδες μέσο προστασίας για κάθε ιδιοκτήτη κατοικίας. Ανεξάρτητα από τον τύπο της φυσικής καταστροφής που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς, η προστασία αυτή παρέχει την αναγκαία ασφάλεια και ηρεμία στην αβεβαιότητα του σύγχρονου κόσμου.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

Scroll to Top

Επικοινώνησε μαζί μας

Ψάχνεις την καλύτερη ασφαλιστική λύση; Άστο πάνω μας! Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σου!