Αν είσαι νέος οδηγός και έχεις αγοράσει πρόσφατα το πρώτο σου αυτοκίνητο, η αναζήτηση του κατάλληλου ασφαλιστηρίου μπορεί να φανεί μπερδεμένη και πολύπλοκη. Υπάρχουν πολλές επιλογές και παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν καταλήξεις στην τελική απόφαση. Για αυτό το λόγο, ετοιμάσαμε αυτό το άρθρο με τις 10 συμβουλές για να επιλέξεις το καλύτερο ασφαλιστήριο νέου οδηγού που θα σε βοηθήσουν να καταλήξεις στην καλύτερη επιλογή για σένα.
1. Ενημερώσου κάτω από ποιες προϋποθέσεις θεωρείσαι νέος οδηγός για κάθε ασφαλιστική εταιρία
Για να θεωρείται κάποιος νέος οδηγός πρέπει να ισχύει τουλάχιστον μία από δύο προϋποθέσεις. Να είναι μικρός σε ηλικία ή να έχει βγάλει πρόσφατα δίπλωμα οδήγησης. Όσο διάστημα θεωρείται νέος οδηγός υπάρχει μια αύξηση στα ασφάλιστρα, το λεγόμενο επασφάλιστρο. Κάθε ασφαλιστική εταιρία έχει ορίσει πότε παύει να θεωρεί κάποιον νέο οδηγό, οπότε και αφαιρεί το επασφάλιστρο. Στις περισσότερες εταιρίες, αυτό συμβαίνει μόλις ο οδηγός κλείσει τα 23 ή τα 25 έτη και 1 ή 2 έτη από την έκδοση διπλώματος οδήγησης. Προτού επιλέξεις ασφαλιστική εταιρία, ενημερώσου για την πολιτική της στην ασφάλιση νέων οδηγών. Πρόσεξε όμως να μην απορρίψεις κάποια εταιρία μόνο και μόνο επειδή μπορεί να σε θεωρεί νέο οδηγό για περισσότερο καιρό. Πιθανόν, για αυτή την εταιρία να θεωρείσαι νέος για περισσότερο, αλλά το επασφάλιστρο να είναι χαμηλότερο από κάποια που θα άρει νωρίτερα την επιβάρυνση. Έτσι μπορεί οικονομικά να σε συμφέρει περισσότερο να την επιλέξεις.
2. Μην παραλείψεις να ενημερώσεις την ασφαλιστική εταιρία για οποιοδήποτε όχημα μπορεί να οδηγείς
Θα πρέπει να κατανοήσεις ότι στην Ελλάδα ασφαλίζουμε με βάση το όχημα και όχι τον οδηγό. Δηλαδή, αν ασφαλίσεις το όχημά σου, δηλώνοντας τα στοιχεία σου ως νέο οδηγό, τότε καλύπτεσαι μόνο για αυτό το όχημα. Αν οδηγήσεις το αυτοκίνητο κάποιου φίλου σου ή κάποιου μέλους της οικογενείας σου, σε περίπτωση ατυχήματος είναι πολύ πιθανό να κληθείς να πληρώσεις κάποιο πρόστιμο. Για αυτό βεβαιώσου, προτού οδηγήσεις κάποιο όχημα, ότι έχει κάλυψη και για οδήγηση νέου οδηγού. Εάν δεν έχει, τότε ζήτησε από την ασφαλιστική εταιρία να την προσθέσει για το διάστημα που θα το οδηγείς.
3. Αναζήτησε περισσότερες από μία προσφορές ασφαλίστρων
Μην περιορίζεσαι σε μία ασφαλιστική εταιρεία. Αναζήτησε περισσότερες από μία προσφορές ασφαλίστρων για να συγκρίνεις τα κόστη και τα πακέτα που προσφέρουν. Μην ξεχνάς ότι η χαμηλότερη τιμή δε σημαίνει απαραίτητα και καλύτερη προστασία. Σκέψου και άλλους παράγοντες όπως η ποιότητα της εξυπηρέτησης πελατών και οι εξτρά καλύψεις που μπορεί να προσφέρει.
4. Κατανόησε τι προσφέρει το κάθε πακέτο
Πριν αποφασίσεις ποιο ασφαλιστικό πακέτο να επιλέξεις, βεβαιώσου ότι καταλαβαίνεις τι καλύπτει το κάθε ένα και τι όχι. Μην απογοητεύεσαι αν ανακαλύψεις ότι δεν περιλαμβάνονται όλες οι καλύψεις που θα ήθελες. Μπορείς να προσθέσεις επιπλέον καλύψεις με επιπλέον κόστος.
5. Σκέψου για την πληρωμή με μηνιαίες δόσεις
Αν η πληρωμή του ασφαλιστηρίου σου σε μία φορά είναι δύσκολη, σκέψου να επιλέξεις μηνιαίες δόσεις. Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν διαφορετικά πακέτα πληρωμής, συμπεριλαμβανομένων των μηνιαίων δόσεων. Βεβαιώσου ότι επιλέγεις το πακέτο που είναι πιο συμφέρον για εσένα και μπορείς να το πληρώσεις κάθε μήνα.
6. Μην καθυστερείς να ασφαλίσεις το αυτοκίνητό σου
Η ασφάλιση αστικής ευθύνης είναι υποχρεωτική από το νόμο και για αυτό δεν μπορείς να οδηγήσεις το όχημα χωρίς αυτή τη βασική κάλυψη. Αν όμως σκοπεύεις να ασφαλιστείς και για περισσότερες καλύψεις, μην περιμένεις να συμβεί κάτι για να τις προσθέσεις στο ασφαλιστήριο σου. Ασφαλίσου όσο το δυνατόν συντομότερα για να προστατεύσεις τον εαυτό σου σε περίπτωση ζημιάς.
7. Πρόσθεσε επιπλέον καλύψεις
Η κάλυψη που χρειάζεσαι για το ασφαλιστήριό σου, εξαρτάται από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου. Πρέπει να επιλέξεις την καλύτερη δυνατή κάλυψη που μπορεί να καλύψει τα κόστη για οποιαδήποτε ζημιά που μπορεί να προκληθεί στο αυτοκίνητό σου. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει τα εξής:
- Αστική ευθύνη: Αυτή η κάλυψη προστατεύει σε περίπτωση που προκληθεί ζημιά σε άλλα οχήματα ή πεζούς εξαιτίας της αμέλειας σου ως οδηγός.
- Θραύση κρυστάλλων: Αυτή η κάλυψη καλύπτει τα έξοδα επισκευής των σπασμένων τζαμιών στο όχημά σου.
- Κλοπή: Αυτή η κάλυψη προστατεύει σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σου κλαπεί.
- Άλλες πρόσθετες καλύψεις: Μπορείς να προσθέσεις πρόσθετες καλύψεις όπως η ασφάλιση ατυχήματος οδηγού, η οδική βοήθεια, τα φυσικά φαινόμενα και άλλες.
8. Μείωσε το κόστος του ασφαλιστηρίου
Ενημερώσου για τις εκπτώσεις που προσφέρει η κάθε ασφαλιστική εταιρία και επωφελήσου από αυτές. Κάποιες έχουν έκπτωση για καλή οδηγική συμπεριφορά, άλλες έχουν έκπτωση αν ασφαλίζονται στην ίδια εταιρία 2 ή περισσότερα οχήματα μιας οικογένειας κ.α.. Επίσης, αν υπάρχει ένας καλός οδηγός στην οικογένειά σου, μπορεί να είναι συμφέρον να τον αναφέρεις ως κύριο οδηγό του αυτοκινήτου σου για να μειώσεις το κόστος του ασφαλιστηρίου σου
9. Βεβαιώσου ότι αφαιρέθηκε το επασφάλιστρο μόλις πάψεις να θεωρείσαι νέος οδηγός
Μόλις πάψουν να ισχύουν οι προϋποθέσεις που σε καθιστούν νέο οδηγό, κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες αφαιρούν αυτόματα το επασφάλιστρο, ενώ σε κάποιες πρέπει να αιτηθείς για την αφαίρεσή του. Βεβαιώσου ότι θα αφαιρεθεί, ώστε να μην πληρώνεις αυξημένα ασφάλιστρα χωρίς λόγο.
Νέος οδηγός – Συμπέρασμα
Στην επιλογή του καλύτερου ασφαλιστήριου για νέους οδηγούς, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη πολλοί παράγοντες, όπως η κάλυψη, η τιμή, η αξιοπιστία της εταιρείας, οι προϋποθέσεις για την ασφάλιση, οι επιλογές εκπτώσεων και οι καλύψεις που προσφέρονται.
Αν δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις ποιο ασφαλιστήριο να επιλέξεις, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας. Στην Alfa Point θα χαρούμε να βρούμε μαζί την καλύτερη ασφαλιστική λύση για τις ανάγκες σου