Σε αυτό το άρθρο, θα ανατρέξουμε σε κάποιους κοινούς μύθους για την ασφάλεια αυτοκινήτου και θα επιχειρήσουμε να τους καταρρίψουμε. Ας ξεκινήσουμε!
Μύθος 1: “Η ασφάλιση αυτοκινήτου είναι απλά πολυτέλεια.”
Ο πρώτος μύθος που πρέπει να ανατραπεί είναι αυτός που ισχυρίζεται ότι η ασφάλιση αυτοκινήτου είναι απλά πολυτέλεια. Στην πραγματικότητα, πολυτέλεια είναι το να μην έχεις ασφάλεια αυτοκινήτου. Ένα απλό ατύχημα μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά στον ιδιοκτήτη του οχήματος.
Μύθος 2: “Όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν τα ίδια πακέτα ασφάλισης.”
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν τα ίδια πακέτα ασφάλισης. Αυτός είναι ένας ακόμη μύθος που πρέπει να καταρριφθεί. Στην πραγματικότητα, κάθε εταιρία προσφέρει μια σειρά διαφορετικών πακέτων, σχεδιασμένα για να καλύψουν τις μοναδικές ανάγκες του κάθε οδηγού.
Ενώ μπορεί να είναι αλήθεια ότι κάποιες βασικές καλύψεις παραμένουν σταθερές, τα πακέτα των ασφαλιστικών εταιρειών μπορούν να διαφέρουν σημαντικά. Οι διαφορές εντοπίζονται στις επιπλέον καλύψεις, διαφορά στους όρους του συμβολαίου, στις τιμές και στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Μύθος 3: “Αν το κόστος επισκευής του αυτοκινήτου μου υπερβαίνει την τρέχουσα εμπορική αξία, η ασφαλιστική εταιρεία θα πληρώσει για ένα νέο αυτοκίνητο.”
Αυτός ο μύθος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, αλλά και πολύ λανθασμένος. Η αλήθεια είναι ότι η πλειονότητα των ασφαλιστικών εταιρειών θα καλύψει μόνο την τρέχουσα εμπορική αξία του αυτοκινήτου σας. Εάν το κόστος επισκευής του αυτοκινήτου υπερβαίνει αυτή την αξία, η εταιρεία μπορεί να αποφασίσει να “καταστρέψει” το αυτοκίνητο. Σε αυτή την περίπτωση, σας καταβάλλει την τρέχουσα εμπορική αξία, αντί για την κάλυψη του κόστους επισκευής.
Μύθος 4: “Η κλοπή με καλύπτει και για αντικείμενα που είχα στο όχημα μου.”
Δυστυχώς, αυτό δεν είναι αληθές. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες, με την κάλυψη της μερικής κλοπής, καλύπτουν μόνο τα εξαρτήματα του αυτοκινήτου που είναι απαραίτητα για την κυκλοφορία του. Τα προσωπικά αντικείμενα, όπως το laptop ή τα γυαλιά ηλίου που αφήνατε μέσα στο αυτοκίνητο, δεν καλύπτονται σε περίπτωση κλοπής.
Μύθος 5: “Δε χρειάζεται να έχω ασφάλεια σε καλή εταιρεία, αρκεί να έχει αυτός που θα με χτυπήσει”
Είναι αλήθεια πως σε περίπτωση ατυχήματος, θα αποζημιωθείτε από την ασφαλιστική εταιρία του υπαίτιου. Αν όμως έχετε επιλέξει να ασφαλιστείτε σε μια καλή ασφαλιστική εταιρία που συμμετέχει στο σύστημα του φιλικού διακανονισμού, η αποζημίωση θα είναι άμεση και γρήγορη. Σε αυτή την περίπτωση η δική σας ασφαλιστική εταιρία αναλαμβάνει την αποζημίωσή σας. Επιπλέον, αν επιλέξετε μια καλή, αξιόπιστη εταιρία μπορείτε να κοιμάστε ήσυχος, καθώς είστε εξασφαλισμένοι και για τις υπόλοιπες καλύψεις που αναφέρονται στο συμβόλαιο σας.
Μύθος 6: “Για να οδηγήσει κάποιος το όχημα, πρέπει πρώτα να έχει δηλωθεί στην ασφαλιστική εταιρία”
Αυτό εξαρτάται. Πρέπει να δηλώνονται οι τακτικοί οδηγοί του οχήματος και οι νέοι οδηγοί. Αν όμως κάποιος περιστασιακός οδηγός, όπως φίλος ή συγγενής, προκαλέσει κάποιο ατύχημα, θα καλυφθεί κανονικά από το ασφαλιστήριο σας. Θα πρέπει, βέβαια, να πληροί κάποιες προϋποθέσεις όπως να έχει ενεργό δίπλωμα, να μην ήταν επί την επήρεια αλκοόλ κ.α.
Μύθος 7: “Αν δηλώσω μικρότερη αξία οχήματος από την πραγματική θα έχω πιο φθηνή ασφάλεια”
Αν δηλώσετε πιο μικρή αξία, τα ασφάλιστρα θα είναι όντως χαμηλότερα, αλλά σε περίπτωση ζημιάς δε θα λάβετε όλο το ποσό της αποζημίωσης λόγω υπασφάλισης. Θα πρέπει να φροντίζετε να είναι δηλωμένη η σωστή τρέχουσα εμπορική αξία του οχήματος, για να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα κατά την αποζημίωση
Μύθος 8: “Αν δε χρησιμοποιώ το όχημα μου, δε χρειάζεται να το ασφαλίζω”
Όλα τα οχήματα είναι υποχρεωμένα να έχουν ασφάλεια αστικής ευθύνης. Η μόνη περίπτωση που δεν είναι απαραίτητη η ασφάλιση, είναι αν ο ιδιοκτήτης του οχήματος έχει παραδώσει πινακίδες, οπότε το όχημα είναι επίσημα σε ακινησία. Σε περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος, ακόμα και αν βρίσκεται παρκαρισμένο σε ένα γκαράζ, είναι πολύ πιθανό να επιβληθεί πρόστιμο. Γι’ αυτό σε περίπτωση μακράς ακινησίας προτείνεται η δήλωση ακινησίας και η παράδοση πινακίδων.
Μύθος 9: “Μεταβιβάζοντας το όχημα, μπορώ να μεταβιβάσω και την ασφάλεια”
Αυτό δεν ισχύει. Η ασφάλιση είναι συνδεδεμένη τόσο με το όχημα, όσο και με τον ιδιοκτήτη. Αν μεταβιβάσετε το αυτοκίνητο, θα πρέπει να ακυρωθεί η τρέχουσα ασφάλιση και να εκδοθεί μια νέα ασφάλιση με τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη.
Μύθος 10: “Εάν με τρακάρει αυτοκίνητο που οδηγείται από μεθυσμένο οδηγό, δε θα αποζημιωθώ”
Πολλοί θεωρούν ότι δε θα αποζημιωθούν αν τους τρακάρει ένας μεθυσμένος οδηγός. Στην πραγματικότητα, η ασφαλιστική εταιρεία του οδηγού που προκάλεσε το ατύχημα είναι υποχρεωμένη να αποζημιώσει το θύμα, ανεξαρτήτως της κατάστασης του οδηγού. Εν συνεχεία, η ασφαλιστική εταιρεία έχει το δικαίωμα να απαιτήσει από τον μεθυσμένο οδηγό την επιστροφή των χρημάτων που καταβλήθηκαν για την αποζημίωση.
Θα ακούσετε πολλούς μύθους για την ασφάλεια αυτοκινήτου και είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η κατανόηση της ασφαλιστικής σας κάλυψης και του τι πραγματικά προσφέρει μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή παρεξηγήσεων και προβλημάτων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποζημίωσης. Εάν έχετε αμφιβολίες για την ασφαλιστικό σας συμβόλαιο ή αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς να επιλέξετε την κατάλληλη ασφάλιση αυτοκινήτου για τις ανάγκες σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.